Tipuri de ten vs. Afectiuni ale pielii

Intelegerea celor 4 tipuri de piele: normala, uscata, grasa si mixta

You only have one skin! Asta e ceea ce trebuie sa ai in minte de fiecare data cand ai grija de pielea ta. Pielea este cel mai apropiat lucru de tine, este prima linie de aparare fata de ceea ce te inconjoara. Pentru a-i oferi cea mai buna si eficienta ingrijire, este important sa stii ce tip de piele ai. Tipul de piele este cel cu care ne nastem, predeterminat de genele pe care le mostenim, si trebuie clar delimitat de afectiunile pielii, care sunt induse de catre diversi factori sau de un stil de viata si de ingrijire pe care noi il adoptam.        

In functie de continutul in lipide tenul poate fi impartit in 4 mari categorii:

Ten normal

            “Normal” este un termen utilizat pe scara larga pentru a face referire la pielea perfect echilibrata. Termenul stiintific pentru tenul sanatos este “eudermic” (eu=bine, gr. dermic=piele). Tenul normal nu este nici pera gras, nici pera uscat. Este neted, catifelat cu o textura fina, porii fiind aproape invizibili. Prezinta un luciu discret, nu sunt vizibile pete si are un tonus muscular bun. Productia de sebum, gradul de hidratare, keratinizarea si descuamarea sunt potrivite, tenul nefiind iritabil sau fragil. Cantitatea de grasime este in parametri normali, asigurand suportul necesar apararii impotriva factorilor externi si mentinerii unui pH al pielii intre 4.7-5.75, pH-ul ideal fiind 5.5.

            Pielea se intalneste in general la copii pana la etapa pubertatii si la persoanele tinere cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 ani, in conditiile existentei unui organism sanatos caci o piele sanatoasa vine si din interior.

Tenul normal are:

  • Pori fini
  • O circulatie buna a sangelui
  • O textura catifelata si moale
  • O culoare uniforma
  • Fara pete
  • Nu este predispusa la a fi sensibila

Tenul uscat

            Caracterizat de o lipsa a hidratarii la nivelul stratului cornos, acest tip de ten produce mai putin sebum decat tenul normal, fiind vizibile efecte precum exfolierea sau senzatia de “strangere” a pielii. Ca rezultat al productiei scazute de sebum, tenul uscat prezinta mai putine lipide decat ar avea nevoie in mod normal pentru a fi hidratat si pentru a construi o bariera de protectie fata de factorii externi. Tenul uscat este lipsit de stralucire, in special in zona obrajilor si in jurul ochilor. Pielea este subtire, fragila si iritabila. Dupa spalare are tendinta de intindere.

            Odata cu tenul uscat, elasticitatea pielii este afectata avand tendinta de a se rida mai rapid decat in mod normal. Pielea uscata (xeroza) exista in grade variate ale severitatii  si sub forme diferite care nu sunt mereu bine diferentiate. In cazurile severe pot aparea mancarimi sau senzatia de arsura.

Cauzele tenului uscat

            Gradul de hidratare al pielii depinde de cantitatea de apa de la nivelul straturilor adanci ale pielii. Pielea pierde apa constant prin:

  • Transpiratie-pierdere activa a apei de la nivelul glandelor din cauza caldurii, stresului sau activitatii fizice.
  • Pierderea de apa trans-epidermala (TEWL)-calea naturala, pasiva de pierdere a apei in cadrul careia pielea elimina din straturile inferioare in jur de 0.5L de apa/zi.

Pielea uscata este cauzata de lipsa:

  • Factorilor naturali de hidratare-in special ureea, aminoacizii si acidul lactic-ajuta la legarea moleculelor de apa la nivelul pielii.
  • Lipidelor epidermale precum ceramidele, acizii grasi si colesterolul care sunt absolut necesare pentru o piele sanatoasa cu rol de protectie fata de factorii externi.

Deci, tenul uscat poate fi alipic (uscat din lipsa productiei de sebum) si ten deshidratat (uscat din lipsa de apa).

Ca rezultat al acestor disfunctii, rolul de protectie pe care pielea il indeplineste in mod normal devine compromis.

Tenul gras

            Pielea grasa este cea a carei glande sebacee prezinta o productie excesvia de sebum. Tenul are un aspect lucios, unsuros, in special pe frunte, lateralele nasului si barbie. Excesul de sebum este vizibil la putin timp dupa curatarea tenului. Impreuna cu tenul gras intalnim porii dilatati. Este predispus la aparitia punctelor negre, punctelor albe (puncte de grasime) si a cosurilor. Pe tenul gras machiajul se strânge și ai nevoie de produse matifiante și de pudră pentru a ține totul sub control. Frecventa tenului gras este mai ridicata la barbati si este adesea intalnit la adolescenti si persoanele tinere.

Cauzele tenului gras:

  • Genetice
  • Schimbari si fluctuatii hormonale
  • Medicamente
  • Stres
  • Cosmetice comedogenice

Tenul gras are:

  • Pori dilatati si extrem de vizibili
  • Luciu proeminent
  • Piele cu aspect palid, vasele de sange nu sunt vizibile

Tenul mixt

            Dupa cum sugereaza si numele, tenul mixt este o combinatie intre tenul gras si cel uscat. Acesta este uscat in zona obrajilor si in jurul ochilor in timp ce prezinta sebum in zona T a fetei (frunte, nas, barbie). Zonele uscate si zonele uleioase necesita o ingrijire diferita.

            Tenul mixt are:

  • Zona T uleioasa
  • Pori dilatati in aceasta zona si posibile impuritati
  • Obraji normali spre uscati

Cum ne dam seama ce tip de ten avem?

            Nu reusesti sa iti dai seama in ce categorie se incadreaza tipul taud e ten? Ai tenul uscat, dar vara pare sa fie mai lucios? Este mixt sau normal? Petele rosii inseamna ca am o afectiune dermatologixa sau pur si simplu sunt semnul unui ten sensibil?

            8 din 10 femei nu stiu exact ce tip de ten au. Tenul difera de la un anotimp la altul, se modifica in perioade de stres excesiv sau dereglari hormonale. Si totusi cum si cand ne dam seama ce tip de ten avem? Cea mai buna peerioada pentru detereminarea tipului de ten este una cu temperatura medie, fara expunere intensa la soare sau umezeala, la frig extrem sau vant. Factorii externi sunt extrem de importanti pentru ca pot induce schimbari ale parametrilor pielii, chiar si un ten gras poate avea zone uscate datorate frigului.

            Cel mai corect si usor mod prin care poti sa iti urmaresti tenul este atunci cand nu aplici nimic pe el. Pentru a determina categoria din care face parte renunta cu doua zile inainte la machiaj si produse de ingrijire, curata-l cu apa simpla. Vei observa cum se comporta tenul tau, independent de produsele cosmetice. O analiza potrivita poate fi factuta dimineata, imediat dupa ce ne trezim. Urmareste unde apare exces de sebum, poti verifica asta cu o foita speciala, cu o simpla hartie A4 sau cu o foita de tutun. Aplica foita in diferite zone ale tenului si urmareste aparitia urmelor, iti vor indica regiunile in care tenul are un exces de sebum. De asemenea, urmareste daca exista zone uscate, daca tenul te strange sau se descuameaza, daca e lucios sau mat si noteaza-ti totul. E mult mai usor sa urmaresti informatia in scris!

Alaturi de aceasta analiza pe care o poti realiza singura chiar tu acasa, icnearca sa iti incadrezi tenul in una dintre categoriile de mai sus cu ajutorul detaliilor descriptive oferite. Insa urmareste ce urmeaza sa iti spun in continuare…

Normal, gras, uscat sau mixt sunt elementele de baza bune pentru a incepe, dar acestea nu sunt indeajuns pentru a acoperi toate nuantele ce intervin in descrierea tenului. Elementele ce definesc tenul se pot schimba si pot fluctua incepand cu vremea de afara si ajungand sa fie influentate de nivelul de stres.

De ce este important sa ne cunoastem tipul de ten?

Deoarece un tip de ten diferite necesita diferite texturi ale produselor folosite. Chiar daca cele mai multe tipuri de ten necesita ingrediente active similare (cum ar fi crema cu protectie solara, antioxidanti etc.), agentii de baza si de livrare (lotiune, crema, gel, ser sau lichid) trebuie sa fie corelati cu nevoile fiecaruit tip de ten in parte.

Ce influenteaza tipul de ten?

Aproape orice poate influenta pielea, tocmai de aceea uneori poate fi dificil de incadrat intr-un singur tip. Atat factorii externi cat si interni pot avea un impact asupra felului in care tenul se simte sau arata.

Factorii interni:

  • Schimbari hormonale (ciclul menstrual, sarcina, menopauza pot face ca tenul sa fluctueze de la o excesie de sebum la aparitia cosurilor, a decolorarii sau a uscarii)
  • Boli ale pielii (rozacee, dermatite, psoriazis)
  • Predispozitie genetica
  • Medicamente
  • Dieta

Factorii externi:

  • Climatul/vremea (rece, cald, hidratat/uscat)
  • Rutina de ingrijire a pielii (rutinele care includ o exfoliere excesiva sau utilizarea produselor cu ingrediente ce provoaca iritatii pot aduce probleme tenului)
  • Expunerea la soare (cauza majora a hiperpigmentarii si a imbatranirii premature)
  • Poluarea (cauza radicalilor liberi care determina distrugerea colagenului)

Afectiunile pielii

            Exista o diferenta evidenta intre tipul de ten si afectiunile acestuia. Afectiunile pot aparea in diferite tipuri de ten si includ deshidratarea, uscarea excesiva, arsurile solare, hiperpigmentarea, ridat, imbatranit, acneic, hiperhidratat etc.

            Deshidratarea

            Indicatorii unei ten deshidratat sunt liniile fine si senzatia de piele stransa. Tenul deshidratat poate fi consecinta utilizarii gresite a produselor cosmetice, a ingrijirii precare, expunerii neprotejate la soare, abuzul de sapun, de produse astringente, lipsa hidratarii din rutina de ingrijire. Alte cauze pot fi dezechilibrul suprarenal sau tiroidian, carenta de vitaminele A, F, tulburari nervoase, starile febrile, tratamentele medicamentoase. Pielea deshidratata este palida, aspra, incretita, iritabila, se inroseste, se descuameaza. Un igredient eficace in combaterea deshidratarii este acidul hialuronic sub diferite forme sau o crema hidratanta bogata in antioxidanti.

            Arsurile solare/Hiperpigmentarea

            Pigmentarea poate fi cauzata de o predispozitie genetica, de schimbarile hormonale sau de expunerea la UV care provoaca schimbari la nivelul melaninei-molecula responsabila de culoarea pielii.

Arsurile solare si expunerea directa si indelungata la razele UV adesea cauzeaza aparitia petelor hiperpigmentare. Este vitala folosirea cremei cu protectie solara, a cremelor si serurilor cu vitamina C.

           Liniile fine si ridurile

            Îmbătrânirea nu este un accident care te lovește din senin pe la 40 de ani. În realitate, îmbătrânirea își are începutul cam de pe la vârsta de 20 de ani și este un proces biologic continuu, în care doar 1/4 ține de ereditate, restul de 3/4 sunt atribuiți stilului de viață. Însă, fiecare 10 ani de viață vor diminua secreția hormonului de creștere, dirijorul orchestrei hormonale umane, cu aproximativ 16%, în timp ce sinteza de acid hialuronic, responsabilul cel mai important de aspectul tânăr, hidratat și strălucitor al tenului, va scadea cu 6%. Are loc o reducere atât cantitativă cât și calitativă a sintezei colagenului și fibrelor elastice din piele. Acest proces fiind accelerat de factori precum: stresul, fumatul, speciile reactive de oxigen, toxinele, razele UV, o dietă ce constă în grăsimi și zahăr în cantități mari, sedentarismul și absența unei îngrijiri consecvente a pielii.

            Toți acești factori combinați dau vârsta biologică, adică gradul de alterare cutanată. Altfel spus, vârsta biologică este cea care dezvăluie cât de multă atenție îi acorzi tenului tău - la 30 de ani, el poate arăta că la 40 sau invers. Stabilirea vârstei biologice se face analizând raportul prezenței semnelor de îmbătrânire cronologică și de fotoîmbătrânire a pielii. Îmbătrânirea cronologică determină uscăciune cutanată, laxitatea și subțierea pielii, riduri, pete maronii si aspre, în timp ce pielea foto-îmbătrânită este uscată, aspră, cu pigmentări neregulate, alunițe, elasticitate redusă.

            Ingredientele care imbunatatesc structura pielii sunt peptidele, vitamina C, acidul lactic, colagenul.

            Exista numeroase alte afectiuni ale pielii despre care vom discuta intr-un articol urmator, insa sa nu uitam ca frumusetea vine si din interior! Combinand ingrijirea de la exterior cu cea din interior vom obtine rezultatele asteptate. Este nevoie insa de rabdare si determinare. Pielea are memorie si este nevoie in medie de 2 ani pentru a-si da un reset, de aceea luptele cu petele hiperpigmentare de exemplu, este una de durata ce necesita consecventa in realizarea rutinei de ingrijire.

            Cat despre riduri, nu uita totusi ca produsele de skincare nu le pot “sterge”, dar pot lucra la parametri precum densitatea, elasticitatea sau fermitatea pielii. Si daca inca nu au aparut, le pot preveni impreuna cu ajutorul tau, desigur!

 

Bibliografie:

William B. Grant- Skin Aging from Ultraviolet Irradiance and Smoking Reduces Risk of Melanoma: Epidemiological Evidence

Schagen S.K, Zampeli V.A., Makrantonak E., Christos C. Zouboulis C.C.-Discovering the link between nutrition and skin aging

Eucerin-Understanding skin

https://int.eucerin.com/about-skin/basic-skin-knowledge/skin-types

DermaScope-Skin Types versus Skin Conditions

https://www.dermascope.com/client-care/skin-types-versus-skin-conditions