Ce sunt sheet masks?

  1. CE SUNT SHEET MASKS?

Mastile de fata cunoscute sub numele de sheet masks sunt acele tesaturi (adesea din bumbac) modelate dupa forma fetei si care vin gata imbibate intr-un ser destinat diferitelor nevoi ale pielii. Acestea reprezinta calea usoara, dar eficace de a oferi pielii tale un boost de hidratare, furnizandu-i elementele necesare pentru un aspect tanar si sanatos. Sheet mask-urile pot reda luminozitatea pielii, pot actiona impotriva acneei, a ridurilor sau pot hidrata tenul uscat-totul depinde de tipul de masca pe care il alegi. Totodata, mastile de fata sunt un mod de relaxare si de rasfat acasa!

  1. CUM FOLOSIM SHEET MASKS?

Sunt extrem de usor de folosit, iar cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont este aplicarea acestora pe fata curata. Odata aplicata, o vom lasa sa actioneze timp de 10-20 de minute, iar excesul de ser de pe fata va fi masat usor pana cand va fi absorbit complet.

 Foarte multe dintre noi ne ghidam dupa deviza “mai mult, mai bine”, insa nu si cand vine vorba de skincare. Cei mai multi dintre specialisti recomanda indepartarea mastii inainte ca aceasta sa inceapa sa se simta uscata. Nu este recomandata lasarea acesteia pentru mai mut de 20 de minute, odata uscata masca poate absorbi umiditatea de la nivelul pielii, efectul fiind invers decat cel dorit.

  1. CUM AU APARUT?

In comparatie cu clasicile masti de fata, care se presupune ca au existat inca de pe vremea Cleopatrei, sheet masks sunt acele produse relativ nou venite in industria ingrijirii pielii. Ele isi au originile in Japonia si Coreea de Sud, tari cu traditie in industria cosmeticelor si a ingrijirii pielii. Pornind de aici, exista numeroase povesti in care se spune ca gheisele, recunoscute pentru frumusete, au fost primele femei care au folosit mastile de fata tip servetel. Acestea adunau resturile de matase utilizate in confectionarea hainelor traditionale, le inmuiau in apa cu flori si le aplicau pe fata ca parte a rutinei de ingrijire a pielii.

  1. CUM ACTIONEAZA SI CE INGREDIENTE CONTIN?

Sheet mask functioneaza asemenea unei bariere fizice, care iti sigileaza pielea cu un amestec de ingrediente benefice pielii tale. Cunoscute in principal pentru actiunea hidratanta, mastile de fata sustin ideea conform careia o piele deshidratata inseamna o piele mai vulnerabila, care va conduce la efecte secundare precum inflamatiile, scaderea mai rapida a productiei de colagen, aparitia cosurilor sau a hiperpigmentarii. Deci, hidratare este cuvantul cheie atunci cand vorbim de sheet masks. Materialul din care acesta sunt confectionate previne evaporarea ingredientelor si extinde perioada de timp pe care acestea o necesita pentru a patrunde adanc in piele. Harold Lancer, dermatologul Victoriei Beckham mentioneaza o idee importanta si anume ca masca “maximizeaza tratamentul”. Fiind cea mai rapida solutie pentru o imbunatatire evidenta a parametrilor tenului (hidratare, luminozitate, elasticitate etc.), masca de fata permite pielii sa se “odihneasca” in timp ce este saturata in ingrediente hidratante sau anti-imbatranire si da un impuls suplimentar rutinei de ingrijire actuale atunci cand ai nevoie cel mai mult.

In timp ce beneficiile pe care o masca de tip sheet mask le aduce tenului, aceasta nu le poate face pe toate. Nu te astepta ca masca tip servetel sa-ti curete sau exfolieze pielea. Acesti pasi trebuie facuti separat! Pentru curatare foloseste un cleanser de doua ori pe zi, dimineata si seara. Penteu exfoliere foloseste exfolianti naturali.

Asemenea corpului uman, ingredientul care ocupa primul loc in compozitia sheet mask-urilor este apa. Apa trebuie introdusa in produsele de skincare deoarece este un bun transportor al extractelor botanice sau al ingredientelor hidrofilice, cu care se imbina perfect formand complexe benefice tenului. De asemenea, apa ajuta ingredientele puternic concentrate sau a caror molecule sunt de dimensiuni mai mari, sa fie absorbite in piele cu usurinta.

Dupa apa, urmarind lista ingredientelor putem observa o serie de ingrediente ce au in comun terminatia -ol: butilen glicol, dipropilen glicol. Si atunci apare intrebarea-asta inseamna ca masca mea contine alcool care este cunoscut drept un ingredient care provoaca deshidratarea pielii? De ce se afla in lista de ingrediente si poate face ca sheet mask sa fie o minciuna? Raspunsul este nu. Nu toti alcolii au aceleasi caracteristici. De exemplu butilen glicolul este un alcool organic care este frecvent utilizat drept umectant, fiind unul dintre cei mai blanzi glicoli. De asemenea, este folosit pentru a reduce vascozitatea amestecului de ingrediente si previne uscarea acestuia. Alaturi de cele mentionate mai sus, mastile sunt infuzate cu o serie de ingrediente benefice ca acidul hialuronic sau peptidele, pe care le vom descoperi in sectiunea “Cum imi aleg masca?”.

  1. CUM IMI ALEG MASCA?

Multe variante, greu de ales? Asa este! Totusi, partea buna legat de sheet masks e ca acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de ten, iar diferenta o face ceea ce ne dorim noi ca masca sa faca pentru tenul nostru. Daca cauti hidratare, arunca o privire la masca cu acid hialuronic, cu extract de Aloe vera, cu miere Manuka sau cu Ceramide. Pentru un plus de luminozitate poti apela la extractul cu Cherry Blossom, White Flowers sau la masca cu lamaie. Ten iritat? Masti cu Tea Tree, Madecassoside, sau cu extract de ceai verde. Probleme legate de imbatranire? Un ajutor in redarea unui ten cu aspect mai tanar sunt mastile cu argan, colagen sau cu extract de Camelie.

Inainte de alegerea unei masti, urmareste-ti tenul seara inainte de culcare si dimineata imediat dupa ce te-ai trezit. Ce crezi ca ii lipseste?

  1. CAT DE DES FOLOSIM SHEET MASKS?

Desi femeile din Coreea folosesc mastile in fiecare seara, este bine sa ascultam sfatul medicilor dermatologi. Acestia recomanda in general utilizarea unei masti tip servetel o data pe saptamana. Desigur ca nu este general valabil, iar daca daca tenul nostru simte nevoie de purificare, un plus de hidratare sau de revitalizare, ii vom oferi ceea ce el cere. De asemenea, sheet mask-urile pot fi alernate cu mastile tip crema care sunt indepartate cu ajutorul apei dupa ce produsul este uscat complet.

 Asculta-ti tenul! Este cel mai important pas pentru o rutina corecta.

  1. TIPS & TRICKS
  • Curatarea fetei. Asigura-te ca ai fata curata inainte de aplicarea unei masti. Nu vei avea niciun efect dupa aplicarea unei masti pe o fata curatata incomplet.
  • Less is more. Nu lasa masca sa actioneze mai mult de 20 de minute, o perioada mai lunga de timp poate cauza iritatii la nivelul pielii. De asemenea, citeste mereu instructiunile de pe ambalajul acesteia.
  • Daca folosesti sheet mask ca pas in rutina de dimineata, este absolut necesar aplicarea unei creme cu SPF dupa indepartarea ei.
  • Nu-ti spala fata dupa folosirea unei masti tip servetel! Vei indeparta toate ingredientele pe care serul le-a oferit tenului tau.
  • Daca exista exces de serum dupa utilizarea mastii, maseaza usor pielea pentru ca acesta sa fie complet absorbit.
  • Dupa utilizarea unei sheet mask poti aplica o crema pentru ochi si o crema hidratanta pentru fata. Acestea vor ajuta la maximizarea beneficiilor acesteia. Stratul de crema va mentine nutrientii in interirorul celulelor pielii.
  • Este recomandat ca masca de fata sa fie inclusa in rutina de seara a ingrijirii tenului.
  • Cand aplici masca, incepe cu fruntea si coboara usor pe restul fetei. Pentru a spori beneficiile unei masti, aceasta trebuie aplicata pe cat de mult posibil in toate zonele fetei.
  • Folosirea unui toner iti va pregati porii pentru ingredientele furnizate de sheet mask. Gandeste-te la toner ca la stratul transparent de baza pe care il aplici pe unghii inainte de lacul de unghii. Un toner echilibreaza nivelul de pH al pielii si ajuta la deschidera porilor.

 

Bibliografie:

SiO Beauty- Sheet Mask Benefits: 15 Surprising Facts About Sheet Masks

https://www.siobeauty.com/blogs/news/sheet-mask-benefits

Wonect - All About the Japanese Cotton Pack Method: The DIY Instant Sheet Mask

https://www.byrdie.com/everything-you-need-to-know-about-sheet-masks-4145390

The Cut- What’s in Your Sheet Mask?

https://www.thecut.com/2018/03/the-ultimate-guide-to-sheet-masks.html